Branette's waarnemingen in Oz

last updated 03-Dec-2005

Boodschappen:
De volgende produkten hebben we (nog) niet kunnen vinden in Melbourne maar zijn toch wel de moeite waard:

 • wokkels
 • Nibb-It
 • Paprika-chips
 • gerechten-pak Kip-Siam
 • kroketten/bitterballen

De volgende produkten hebben we tot onze verbazing WEL kunnen vinden in Melbourne

 • speculaas
 • roggebrood
 • Bolletje beschuit (jawel, bij de lokale supermarkt!)
 • komijnekaas (Goudse!)
 • echte hollandse drop (ja ECHTE. Inclusief schoolkrijt of salmiak staafjes)

Deze dingen hebben we in Nederland nooit gezien maar zijn wel erg lekker!

 • Kan-Tong - Thai coconut Curry
 • Thaise mini loempia-tjes
Kleding is een stuk goedkoper, evenals uitgaan. Ergens wat drinken of eten is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland het geval was na de invoering van de Euro (en volgens mij zelfs goedkoper dan in het Gulden-tijdperk het geval was).
Benzine is veel goedkoper (ongeveer 45% goedkoper) en mensen klagen toch over de enorm dure benzineprijs (omgerekend 80 Eurocent per liter)
Melk is daarentegen echt absurd duur. Het is goedkoper om 1.5 liter cola te kopen dan om 1.5 liter melk te kopen. Men kijkt ons ook erg raar aan dat we melk gewoon drinken! Melk hoor je door je cereal te doen of in de thee, maar gewoon drinken dat doe je niet. Zelfs babies horen na een jaar met melk te stoppen (dat doen we maar niet).
Vreemd genoeg is melk, net als thee en koffie, een drank die op het werk door de baas wordt aangeboden, dus Branko drinkt zich een ongeluk aan melk op zijn werk.
Op straat zie je uithangborden voor 'vreemde' dingen. Een tandarts die bijvoorbeeld een groot tandvormig uithangbord heeft. Een hele winkel met plastic planten, en heel populair, de ballonnen winkel!
Fietsen is een sportaktiviteit voor de meeste mensen. Er zijn wel mensen die te fiets naar hun werk gaan maar dat is een apart slag mensen (volgens de mensen die dat niet doen). Er wordt veel aandacht besteed aan fietsen en mensen vinden het goed als je naar je werk fietst maar het gebeurdt niet echt veel. Dit komt vooral doordat het verkeer erg vervelend is voor fietsers, het is druk en je heb vaak niet een eigen plek op de weg waardoor je op de stoep of half in de berm rijdt. Het is vrij bijzonder dat Branko bijna helemaal naar zijn werk kan fietsen over een fietspad, en dat is ook de enige reden dat hij het doet. De fietsen hier zijn allemaal vrij kaal in verhouding tot onze oerhollandse fietsen met jasbeschermers en spatborden. Vooral fietskenners kijken hun ogen uit als we langskomen. Helaas zijn onze fietsen niet zo vreselijk geschikt voor het wat heuvelachtige terrein hier, maar het is wel goed voor de benen :) Al met al is een fiets hier geen vervoersmiddel maar een vermaak-middel. Een beetje hetzelfde imago wat motorfietsen hebben in Nederland (hier ook trouwens).
Het huren van een woning gaat hier iets anders dan we gewend waren in Delft. Er zijn erg veel woningen te huur, en als je op een bepaalde prijsklasse en grootte selecteerd heb je nog snel 400 woningen waar je uit kunt kiezen. Zodra je dan iets naar wens heb gekozen (eerst een wijk uikiezen maakt het makkelijker) worden je achtergrond en referenties nagetrokken waarna de huisbaas beslist of je de woning mag huren. Zo ja dan moet je een bedrag lappen als borg en kan je je intrek nemen. De huurprijs van meeste woningen wordt per week aangegeven maar een huurkontrakt gaat per 6 maanden of per jaar en de betalingen per maand (huh?!?). Ook zijn alle woningen geverfd en gestoffeerd en je wordt niet geacht om zelf iets aan de woning te veranderen (spijkertje in de muur of likje verf ofzo). Voor ons was dit wel makkelijk omdat we dus gelijk een bruikbaar huis hadden, maar we hebben ook veel woningen gezien met zulke ontzettende verlepte vloerbedekking dat je er niet aan moet denken dat je er op moet wonen.
Kopen van een woning is weer een heel ander paar mouwen. Nederland heeft de vrij unieke mogelijkheid om hypotheekrente af te trekken hetgeen het kopen van een woning erg aantrekkelijk maakt. Hier is dat niet het geval, en de woningprijzen zijn de laatste 3 jaar zo enorm gestegen dat het kopen van een woning niet snel rendabel is in vergelijking tot huren. Gek genoeg wordt huren als een 'tweederangs' optie gezien; opmerkingen als '[ik ben zo arm], ik bezit niet eens een eigen huis, ik moet huren!' zijn niet van de lucht.
De infrastructuur (wegen) in Melbourne zijn veel ruimer opgezet dan we in Nederland gewend waren. Dit moet ook wel omdat iedereen in zijn eigen huisje wil wonen en daardoor de stad een enorm oppervlak beslaat (ongeveer net zo groot als de randstad). Er zijn echter haast geen snelwegen, afgezien van de tolweg, dus als je ergens wilt komen moet je over 'gewone' wegen gaan waardoor je zo 2 uur onderweg bent om de stad uit te komen als je pech hebt. Nadeel van deze lange afstanden is dat het moeilijker is om dichtbij je werk te wonen en daardoor fietsen geen goede optie is voor veel mensen. Veel van Branko's collegae hebben er zelfs voor gekozen om meer dan een uur reizen van het werk te gaan wonen (buiten de stad zelfs!).
Telefoon werkt volgens USiaanse principe waarbij je een vast bedrag betaald voor een lokaal telefoontje ongeacht hoe lang het duurt(binnen Melbourne, waarmee je gelijk 4 miljoen mensen te pakken hebt). Als je interlokaal wilt gaan bellen wordt het snel 'duurder' (10 cent per minuut of meer) maar als je naar het buitenland wilt bellen is het weer goedkoper (3 cent per minuut naar Nederland). Internet is wat minder breed toegankelijk dan in Delft; alle providers stellen een limiet op de hoeveelheid die je mag downloaden (tenzij je HEEL veel betaald) en de snelheden zijn een lachertje in vergelijking met wat XS4ALL ons heeft geboden in het verleden. Bij veel abonnementen moet je bovendien een boete betalen als je over die limiet heen gaat, maar dat leek ons geen goed plan. Al met al zijn we wel erg tevreden met onze provider iinet.
Ziektekosten(verzekering)
Australische hoed
BBQ
TV
Auto

Stoeptegels

Brood